Prawidłowa dieta to klucz do zdrowia. W jaki sposób komponować posiłki i jakich składników używać, żeby uniknąć chorób oraz zachować dobrą kondycję?
Kuchnia pięciu przemian
Takie pytania zadawali sobie także starożytni Chińczycy, którzy poświęcili wiele czasu na stworzenie filozofii gotowania, pozwalającej na przygotowywanie potraw o leczniczych właściwościach. Kuchnia pięciu przemian to część chińskiej tradycji. Zasady przyrządzania i podawania potraw opierają się na naturalnym rytmie, któremu podlega organizm. Stosowanie się do reguł tej kuchni ma korzystny wpływ na zdrowie – poprawia pracę całego organizmu, reguluje funkcjonowanie narządów, a także pomaga w leczeniu wielu chorób.
Jak gotować?
Zasady kuchni pięciu przemian nie są skomplikowane i opierają się przede wszystkim na odpowiednim łączeniu produktów. Reguły oparte na chińskiej tradycji można z powodzeniem zastosować także do potraw, które przygotowujemy na co dzień. Więcej informacji na temat gotowania opartego na tradycjach chińskiej medycyny można znaleźć w książce „Filozofia smaku”:
http://www.czarymary.pl/p_854246_filozofia_smaku_nowe_przepisy_ze_szczypta_refleksji_anna_ciesielska
autorstwa Anny Ciesielskiej. Książka zawiera ogólne porady oraz szereg przepisów, które można wykorzystać do przyrządzania dań dla całej rodziny.