Jakie kwestie należy uwzględnić wybierając menu weselne?

Należy mieć świadomość, że ułożenie menu weselnego jest znacznie prostsze niż mogłoby się wydawać. Konieczne jest bowiem uwzględnienie kilku bardzo istotnych kwestii przed podjęciem ostatecznej decyzji o wyborze jedzenia na wesele.

Jakie zasady muszą być koniecznie przestrzegane przy wyborze menu weselnego?

Koniecznie trzeba zdawać sobie sprawę, że bez względu na charakter czy styl wesela punktem wyjścia w menu weselne (https://lilyzaproszenia.pl/menu-weselne) musi być danie główne. Dopiero do niego dobierane są pozostałe elementy posiłku. Warto wiedzieć, że przeważnie jest to danie mięsne. W przypadku, gdy wspomniane główne danie ma być sycące i ciężkie, bardzo trudnym zadaniem będzie podanie treściwej przystawki.

Bardzo istotne znaczenie będzie miało przestrzeganie różnorodności. Przeważnie do ryb podawane są ziemniaki, a do mięsa – kluski półfrancuskie czy ryż. Nie jest rekomendowane powtarzanie dodatków warzywnych. Konieczne będzie także właściwe dobranie składników tego samego dnia. Złym pomysłem będzie zestawienie ze sobą halibuta z sosem holenderskim.

Kolejność podawania dań

Warto wiedzieć, że bardzo istotna jest kolejność podawania poszczególnych potraw. W pierwszej kolejności powinna iść przystawka, a dopiero później zupa, dania rybne, dania mięsne, sery, desery, owoce oraz kawa.

Świetnym rozwiązaniem będzie także podanie aperitifu przed przystawką. Jeżeli w menu będą przewidziane dwie przystawki zimna i gorąca. Warto w pierwszej kolejności zdecydować się na podanie zimnej. Należy zdawać sobie sprawę, że dania rybne można bez żadnego problemu zastąpić daniem bezmięsnym.

Alkohole

Należy pamiętać, aby podawać lekkie wino przed ciężkim, białe przed czerwonym, a także wytrawne przed słodkim, Jest to zdecydowanie najbardziej odpowiednia kolejność. Oczywiście nie można pod żadnym pozorem łączyć ze sobą napojów, które się ze sobą gryzą. Doskonałym przykładem może być wódka z piwem, czy rum z brandy. Ponadto nie jest rekomendowane podawanie wina słodkiego między winami wytrawnymi. Z kolei między winem czerwonym i białym nie można podawać szampana.